Tiesitkö, että ilmansaasteet vanhentavat ihoasi?

Olemme jo pitkään tienneet, että aurinko, stressi ja tupakointi aiheuttavat ihon ennenaikaista ikääntymistä. Nyt tutkimukset osoittavat, että myös ilma jota hengitämme, ikäännyttää ihoamme. Ilmansaastehiukkaset leijuvat kaupungeissa, maaseudulla ja jopa kodeissa. Ne ovat niin pieniä, että ne pääsevät tunkeutumaan ihoon.

Päivittäinen altistuminen ilmansaasteille aiheuttaa näkyviä ikääntymisen merkkejä ihossa. Kuten UV-valo, myös ilmansaasteet muodostavat näkymättömän uhan iholle. Ilmansaasteiden vaikutukset ihoon, ovat varsin näkyviä, ja vaihtelevat pigmenttimuutoksista ja pienistä juonteista heikentyneeseen ihon rakenteeseen ja ihon lisääntyneeseen herkkyyteen. Kaikki nämä vaikutukset voivat saada ihon näyttämään vanhemmalta, kuin mitä se oikeasti on.
 

top 5 ikääntymistä aiheuttavaa ilmansaastetta

  1. Hiukkaset – tuhka, maatalouden ja työmaiden pöly sekä mm. liikennenoki voivat aiheuttaa pigmenttiläiskiä (epätasaista ihonsävyä).
  2. Oksidit – Typpidioksidi (NO2) ja rikkidioksidi (SO2), joita syntyy palamisesta, voivat aiheuttaa vapaita radikaaleja jotka vähentävät ihon luonnollisia suojalipidejä.
  3. Alailmakehän otsoni (O3) – eli savusumu, voi merkittävästi heikentää ihon luonnollisia vitamiinitasoja vain muutaman tunnin altistumisesta.
  4. Polysykliset aromaattiset hiilivedyt (PAH) – orgaanisia ilmansaasteita puunpoltosta ja autojen (erityisesti dieselöljyn) pakokaasuista, nopeuttavat pigmenttiläiskien ja ryppyjen syntyä.
  5. Tupakansavu – runsaasti haittavaikutuksia iholle. Sisältää lisäksi useita edellä mainittuja saasteita, jotka aiheuttavat ihon ennenaikaista ikääntymistä ja ihosairauksia.

     

Suomessa suurimpia ilmansaasteiden päästölähteitä ovat tieliikenne, energiatuotanto- ja teollisuuslaitokset, puun pienpoltto, työkoneet ja satamissa ja rannikoiden läheisyydessä olevat laivat. Talvella puun pienpoltto aiheuttaa erityisesti taajamissa ja kaupungeissa ilmansaasteita enemmän kuin lämpimään vuodenaikaan. Keväällä ilmanlaatua heikentää merkittävästi suuri katupölyn määrä ja lisääntynyt otsonin muodostuminen. Kaupungeissa on ilmeistä, että ilmansaasteet muodostuvat suurilta osin liikenteestä. Maaseudulla taas otsonin määrä on suurempi. Lue lisää Suomen ilmanlaadusta: https://www.thl.fi/fi/web/ymparistoterveys/ilmansaasteet tai http://www.ilmanlaatu.fi/


Dermalogican ilmansaasteindeksin avulla selvität kätevästi, miten ilmansaasteet omalla paikkakunnallasi vaikuttavat ihoosi. Mitä suurempi luku, sitä korkeampi riski on ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen.
 

Nopeuttavatko ilmansaasteet ihosi ikääntymistä tällä hetkellä omalla paikkakunnallasi? 


Journal of Investigative Dermatology:ssa julkaistun tutkimuksen mukaan altistuminen kaasumaisille ja hiukkasmaisille ilmansaasteille korreloi selkeästi lisääntyneeseen määrään ikääntymisen merkkejä ihossa.


Miten?
Ilmansaasteet sisältävät mm. mikroskooppisia epäpuhtauksia, nimeltään polysyklisiä aromaattisia hiilivetyjä (PAH), jotka muodostavat reaktiivisia happiradiaaleja (engl. reactive oxygen species, ROS) eli ”vapaita radikaaleja”.  Nämä tuhoavat ihon suojalipidejä, jotka ylläpitävät ihon kosteustasapainoa ja suojaavat lialta ja muilta epäpuhtauksilta. Heikentynyt ihon suojabarriääri voi lisätä ihon herkkyyttä ja ikääntymisen merkkejä, erityisesti pigmenttiongelmia.  

Hyvä uutinen on, että terve iho, on itsessään melko tehokas suodattamaan mikä sille on hyväksi ja mikä ei. On kuitenkin ihonhoitovaiheita, joilla voit ylläpitää ihosi terveyttä ja ehkäistä ilmansaasteiden ikäännyttävää vaikutusta:

Tee Dermalogican kaksoispuhdistus: Dermalogican kaksoispuhdistuksella puhdistat ihosi ammattimaisen tehokkaasti. Aloita PreCleanse -puhdistusöljyllä, huuhtele ja jatka ihosi kunnon mukaisella Dermalogica puhdistuksella ja huuhtele uudestaan. Tuloksena puhtaampi iho kuin koskaan.

Kuori pois päivän epäpuhtaudet: Lisää iltarutiiniisi ilmansaasteita ehkäisevä Daily Superfoliant™ -kuorintajauhe. Se syväpuhdistaa huokosia ja ehkäisee ihoa ikäännyttävien ilmansaasteiden tarttumista ihoon. Tuloksena kiinteämpi ja terveempi iho.

Kasaa ihollesi antioksidantteja: Yleensä ilmansaasteet heikentävät ihoa. Antioksidantit yhdessä peptidien ja vitamiinien kanssa, vahvistavat ihoa ja neutraloivat ihon ikääntymistä laukaisevia tekijöitä. Käytä tuotteita, jotka sisältävät antioksidantteja kuten valkoista teetä sekä mikrokapseloituja A-, C ja E-vitamiinia (kaikki antioksidantteja).

Älä unohda aurinkosuojaa!: Vaikka suojaat ihoasi ilmansaasteilta, muista myös suojata ihosi päivänvalolta. UV-säteet ovat edelleen suurin ihon ikääntymistä aiheuttava tekijä. Joten käytä päivittäin tuotetta, jossa on vähintään 30 suojakerroin.